Tilia Estate Vina

SONČNA TILIA ESTATE

Linija predstavlja sveža, letna in mladostna vina. Njihov značaj temelji na svežini in sortnih značilnostih. Osnovne zaznave so sortne in izrazito sadne. Vina ohranjajo svežino in sadnost še dve leti po stekleničenju, vendar so pridelana z namenom, da jih uživamo mlada.

Vina lahko naročite na info@tiliaestate.si.

Pinot Gris, Sončna Tilia 2021

Pinot Gris 2021

Vino je mehko, bogato, sadno, navdušujoče sveže. Prevladujoče so zaznave sveže melone, poletne hruške, zelenega jabolka in limonine lupine.

Sauvignon, Sončna Tilia 2021

Sauvignon 2021

Vino je gladko, z bogatimi travnatimi zaznavami, veliko osvežujočih zaznav grenivke, zelene paprike in pasijonke.

Zelen, Sončna Tilia 2020

Zelen 2020

Vino je sveže, rahlo mineralno, poudarjena vegetativna sortna aroma. Zaznave belega cvetja in posušenih zelišč, trave, sena.

Chardonnay, Sončna Tilia 2019

Chardonnay 2019

Vino je gladko, bogato, sadno in kremasto. Prisotne zaznave zrelih jabolk, pomarančne skorje.
Dolg maslen pookus.

Galileus, Rumeni muškat, Sončna Tilia 2019

Galileus Rumeni muškat 2019

Močne sveže muškatne zaznave, note poletnih hrušk, zgodnjih breskev, zelenih marelic. Vino je sladko, sveže, prijetnih kislin.

TILIA ESTATE ČRNA ETIKETA

Linija predstavlja zrelejša vina, zorjena v hrastovih sodih. Pridelana so iz grozdja s podaljšanim dozorevanjem v vinogradu. Hladni maceraciji sledi vrenje in ležanje na kvasovkah. Dozorevanje poteka dve do tri leta v skrbno izbranih hrastovih sodih. Po stekleničenju so primerna za pitje, lahko pa jih staramo naslednjih pet do deset let. V vinu še vedno prevladujejo sadne zaznave (tokrat zrelega sadja), ki se prijetno prepletajo z drugimi pridruženimi aromami dozorevanja.

 • Zgodba o modrih pinotih
  • Povezana je z zgodbo Vipavske doline, doline različnih leg in številnih mikroleg. Modri pinot ljubi predvsem nižje lege. Tam sorta ohranja posebno svežino in aromatičnost. Raznovrstnost leg in talnih osnov v 40 kilometrov dolgi dolini prinaša pestrost in navdih v kreiranju vin, s tem pa Hiši pinotov prav posebno dodano vrednost.


   PINOT NOIR VIPAVA VALLEY
   je osnovni modri pinot. Predstavlja presek grozdja različnih vinogradov, raznovrstnih starosti, s poudarkom na mladih nasadih. Lahko bi ga primerjali z burgundskim poimenovanjem village.

   PINOT NOIR MERLJAKI prihaja iz spodnje Vipavske doline in je od posestva oddaljen 15 kilometrov. Vinograd leži na vznožju Fajtovega hriba, na lapornatem platoju nad reko Vipavo, tik pod Kraško planoto. Imenovali bi ga lahko tudi cru Merljaki.

   PINOT NOIR ESTATE prihaja iz vinogradov posestva. Poimenovanje in kakovost vina lahko primerjamo z burgundskim domaine.

   PINOT NOIR WHITE LABEL sodi v premium kakovost naše vinske kleti. Je odraz vinarjeve mladostniške izkušnje iz novega vinskega sveta.

Vina lahko naročite na info@tiliaestate.si.

PINOT NOIR, Vipava valley, ČRNA ETIKETA 2021

Pinot Noir Vipava valley 2021

Navdušujoče saden. Nastop elegance v 1 letu.
Poudarjen sortni značaj, prisotne zaznave zrele češnje, rdečega ribeza, zrelih plodov bezga, sveže, rahle dimne note in na okusu poudarjena mineralnost. Srednjega telesa.
Vino je primerno za takojšnje uživanje, ali nadaljnje staranje 2 – 3 leta.

PINOT NOIR, MERLJAKI, ČRNA ETIKETA 2018

Pinot noir Merljaki 2018

Navdušujoče eleganten. Eleganten 5 let.
Rdeče vino zaznav zrelega rdečega sadja (češnja, višnja, robida), suhih sliv. Na vonju in okusu so prisotne tudi zemljene in dimne note.
Vino je dozorelo, elegantno, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 4-6 let.

PINOT NOIR, ESTATE, ČRNA ETIKETA 2019

Pinot noir Estate 2019

Navdušujoče sortno saden, robusten. Nastop elegance v 2 – 3 letih.
Zrel, tipičen za daljše dozorevanje. Rdeče vino zrelih zaznav dozorelega rdečega sadja (srednje zrela robida, bezgove jagode, zrela višnja). Na vonju prisotne dimne in zemljene note. Rahla adstringenca na ustnicah dopolnjuje vino in animira pivca.
Vino je dozorelo, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 6 -10 let.

PINOT NOIR, ESTATE, ČRNA ETIKETA 2018

Pinot noir Estate 2018

Navdušujoče robusten. Nastop elegance v 3 – 5 letih.
Zrel, tipičen za daljše dozorevanje. Rdeče vino zrelih zaznav dozorelega rdečega sadja, suhih sliv in džema. Na vonju in okusu so prisotne tudi zemljene in dimne note.
Vino je dozorelo, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 6 -10 let.

RUBIDO, ČRNA ETIKETA 2018

Rubido 2018

Rubinasta barva z mladostnimi vijoličastimi odtenki. Prisotne zrele arome rdečega sadja (robida, malina, višnja), rožičev, začimbnih not cimeta, vanilije, nekoliko dima. Prepoznavna aromatika prisotnosti Cabernet sauvignona (črni ribez). Klasično moderno bordojsko vino, primerno za pitje sedaj, z dolgo življenjsko dobo (5 – 10 let).

NOSTRA, ČRNA ETIKETA 2019

Nostra 2019

Vino je gladko, sveže, srednjega telesa, sadno. Prisotne zaznave zrelih jabolk, vanilije, krušne skorje. Izrazita kombinacija svežine sivega pinota in sauvignona nadgrajena s telesom chardonnaya. Lesna nota deluje kot začimba in ni prepletena z maslenimi notami, kot jih običajno pričakujemo pri vinu zorejenemu v hrastovih sodih. Prav zato se imenuje Nostra, saj združuje naše sorte in svežino značilno za naša vina.

EL, Črna etiketa 2020

EL, Rosé penina, klasična metoda, 2020

Vino je igrivih rosé odtenkov, gostih, trajnih verižic finih mehurčkov.Na vonju zaznave svežega jagodičevja in vrtnic, na okusu ekstremna svežina, ki poudari suhost. Celoten vtis zaokrožujejo že zaznavne terciarne note jabolčnih krhljev. Vino sodi med nišne penine.

TILIA ESTATE BELA ETIKETA

Posebno izbrana vina bogatejših letnikov, zorjena v vrhunskih francoskih hrastovih sodih. To so vina posebnih trenutkov, namenjena poznavalcem in zbirateljem.

Vina lahko naročite na info@tiliaestate.si.

PINOT NOIR, BELA ETIKETA 2018

Pinot noir 2018

Navdušujoče masiven. Nastop elegance v 6-ih letih.
Rdeče vino zrelih zaznav dozorelega rdečega sadja, suhih sliv in džema. Na vonju in okusu so prisotne tudi zemljene in dimne note, kot tudi eleganca začimb aristokratskega soda Louis Latour. Vino je rahlo tanično, z ohranjeno svežino.
Vino je dozorelo, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 5 – 10 let.

MERLOT, BELA ETIKETA 2017

Merlot 2017

Vino je globoke rubinasto rdeče barve z rahlim violetnim odtenkom. Prisotne zrele arome gozdnih sadežev, suhih sliv, marmelade in nekoliko dima. Primerno za takojšnje uživanje in staranje 3 – 5 let.

RUBIDO, BELA ETIKETA 2017

Rubido 2017

Na voljo od februarja 2022.

Moderna bordojska zvrst značilna za levi breg reke Gironde s prepoznavnim karakterjem tanjšega telesa, a bogate taninske strukture s prepoznavno aromatiko Cabernet sauvignona. Lepa svežina še dodatno omogoča podaljšanje dozorevanja v steklenici.
Odlikuje ga rubinasta barva z mladostnimi vijoličastimi odtenki. Prisotne zrele arome rdečega sadja (robida, črni ribez, malina, višnja), rožičev, začimbnih not cimeta, vanilje, nekoliko dima. Primerno za pitje sedaj, z dolgo življenjsko dobo (5 – 10 let).

RUBIDO, BELA ETIKETA 2016

Rubido 2016

Moderna bordojska zvrst značilna za levi breg reke Gironde s prepoznavnim karakterjem tanjšega telesa, a bogate taninske strukture s prepoznavno aromatiko Cabernet sauvignona. Lepa svežina še dodatno omogoča podaljšanje dozorevanja v steklenici.
Odlikuje ga rubinasta barva z mladostnimi vijoličastimi odtenki. Prisotne zrele arome rdečega sadja (robida, črni ribez, malina, višnja), rožičev, začimbnih not cimeta, vanilje, nekoliko dima. Primerno za pitje sedaj, z dolgo življenjsko dobo (5 – 10 let).