Nostra

Nostra 2021


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2021

Sorta:

bela zvrst


Vinograd:

Tilia estate:
Potoče (1,0 ha, nadmorska višina 120 m),
Pliska (0,5 ha, nadmorska višina 170 m),
povprečna starost trt 13 let, gojitvena oblika enojni guyot.


Vrsta Tal:

fliš


Pridelek:

50 hL/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

februar 2023


Proizvodnja:

1300


Alkohol:

13.5 vol. %


Sladkor:

2.3 g/L


Kislina:

6.32


PH:

3.20


Priporočena Temperatura

10-12°C


Tehnologija Vina:

Prva polovica vrenja poteka v nerjaveči INOX posodi, druga polovica v barrique sodih (30 % novih) slavonskega hrasta. Šest mesecev aktivno mešanje kvasnega sedimenta (batonage).


Opis Vina:

Vino je gladko, sveže, srednjega telesa, sadno. Prisotne zaznave zrelih jabolk, vanilije, krušne skorje. Izrazita kombinacija svežine sivega pinota in sauvignona nadgrajena s telesom chardonnaya. Lesna nota deluje kot začimba in ni prepletena z maslenimi notami, kot jih običajno pričakujemo pri vinu zorejenemu v hrastovih sodih. Prav zato se imenuje Nostra, saj združuje naše sorte in svežino značilno za naša vina.


Vino in Hrana

Priporočamo k začinjeni morski hrani, testeninam, rižotam in tudi k belemu mesu.


Vremenske značilnosti letnika

Letnik se je zapisal med tiste, ko narava določi, kaj je prav. Zelo nizke temperature zgodaj spomladi, prej zimske kot spomladanske (do -7 °C), so počistile vse ozelenelo, a vinski trti je bilo prizaneseno, klasične spomladanske pozebe ni bilo. Mraz je povzročil, da se je trta celo vegetacijo borila s soncem in dežjem, da nadoknadi zamujeno. Kljub relativno ugodnemu poletju je v fazo zaključnega dozorevanja zamujala z zaostankom enega tedna od povprečja. Konec avgusta se je začelo daljše obdobje izredno suhega vremena. Suho in vetrovno vreme je v začetku septembra koncentriralo vse, kar je živa narava s fotosintezo ustvarila – kisline in sladkor. Začetek trgatve 20.8. (penina), zaključek 12.10. (merlot). Letnik je hkrati telesno bogat in svež, primeren za hitro konzumiranje, kot za zorenje skozi dekado.


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!