
Pinot noir Merljaki 2017
Vinorodno področje:
Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina
letnik:
2017Sorta:
100 % Modri pinot
Vinograd:
Partnerska kmetija:
Pavlica – vinograd Renče / Merljaki, 4000 trt
Vrsta Tal:
fliš
Pridelek:
40 hL/ha
Trgatev:
ročna
Stekleničenje:
avgust 2019
Proizvodnja:
1400 steklenic
Alkohol:
14,0 vol. %
Sladkor:
1,5 g/L
Kislina:
5,3 g/L
PH:
3,53
Priporočena Temperatura
15-17°C
Tehnologija Vina:
Majhna obremenitev trsov, zmanjšana še zaradi pozebe v marcu. Zelo zrelo grozdje.
Pred maceracijo koncentracija barve in taninov s 15 % odtokom mošta. 10-dnevna maceracija v nerjaveči posodi. Z enodnevnim dvigom temperature na 30°C (ekstrakcija taninov grozdne pečke). Staranje 14 mesecev v slavonskih in francoskih barrique sodih. Kontrolirano mlečnokislinsko vrenje, 6 mesecev aktivnega mešanja kvasnega sedimenta (batonage).
Opis Vina:
Bogat, eleganten, začinjen s poprastimi tanini. Eleganten 5 let.
Rdeče vino zaznav zrelega rdečega sadja (češnja, višnja, robida), suhih sliv. Na vonju in okusu so prisotne tudi zemljene in dimne note.
Vino je dozorelo, elegantno, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 4-6 let.
Vino in Hrana
Priporočamo k vsem vrstam rdečega mesa, divjačini in začinjenim jedem kot tudi samostojno ob umirjenih večernih družbah.
Vremenske značilnosti letnika
Zgodnja pomlad in brstenje v mesecu marcu. Sledi močna pomladanska pozeba na najnižjih legah konec aprila. Cvetenje zaključeno v mesecu maju. Pogoji za razvoj jagode optimalni. Sledi izmenjava daljših sončnih in krajših deževnih obdobij. Zelo zgoden začetek dozorevanja upočasnjen zaradi daljšega sušnega obdobja z ekstremnimi temperaturami (40 °C) v avgustu. Zelo dolgo deževno obdobje v septembru, ki se zaključi z močno burjo v zadnjem tednu. Trgatev zgodnjih sort konec avgusta, trgatev srednje zgodnjih in poznih sort združena v isti termin konec septembra, zaključek 1. oktobra.
Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!