
Zelen 2021
Vinorodno področje:
Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina
letnik:
2021Sorta:
100 % Zelen
Vinograd:
Manče, posestvo Univerze v Novi Gorici, 1 ha
Vrsta Tal:
fliš
Pridelek:
40 hl/ha
Trgatev:
ročna
Stekleničenje:
Januar 2022
Proizvodnja:
2000 steklenic
Alkohol:
13.5 vol. %
Sladkor:
4.0 g/L
Kislina:
6.18 g/L
PH:
3.27
Priporočena Temperatura
12-14°C
Tehnologija Vina:
Maceracija podhlajenega grozdja pri temperaturi 5°C, 5 urno vrenje pri kontrolirani temperaturi med 15°C in 16°C. Ležanje na kvasovkah z aktivnim mešanjem (batonage) 3 mesce. Filtrirano pred stekleničenjem.
Opis Vina:
Vino je sveže, rahlo mineralno, poudarjena vegetativna sortna aroma. Zaznave belega cvetja in posušenih zelišč, trave, sena.
Vino in Hrana
Zaradi lahkotnosti primerno kot aperitiv, k vsem morskim jedem, zlasti surovim karpačom, škampom, školjkam. Zaradi relativno visoke stopnje alkohola tudi k belemu mesu.
Vremenske značilnosti letnika
Letnik se je zapisal med tiste, ko narava določi, kaj je prav. Zelo nizke temperature zgodaj spomladi, prej zimske kot spomladanske (do -7 °C), so počistile vse ozelenelo, a vinski trti je bilo prizaneseno, klasične spomladanske pozebe ni bilo. Mraz je povzročil, da se je trta celo vegetacijo borila s soncem in dežjem, da nadoknadi zamujeno. Kljub relativno ugodnemu poletju je v fazo zaključnega dozorevanja zamujala z zaostankom enega tedna od povprečja. Konec avgusta se je začelo daljše obdobje izredno suhega vremena. Suho in vetrovno vreme je v začetku septembra koncentriralo vse, kar je živa narava s fotosintezo ustvarila – kisline in sladkor. Začetek trgatve 20.8. (penina), zaključek 12.10. (merlot). Letnik je hkrati telesno bogat in svež, primeren za hitro konzumiranje, kot za zorenje skozi dekado.
Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!