
Zelen 2022
Vinorodno področje:
Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina
letnik:
2022Sorta:
100 % Zelen
Vinograd:
Manče, posestvo Univerze v Novi Gorici, 1 ha
Vrsta Tal:
fliš
Pridelek:
40 hl/ha
Trgatev:
ročna
Stekleničenje:
Januar 2023
Proizvodnja:
2000 steklenic
Alkohol:
12.0 vol. %
Sladkor:
1.4 g/L
Kislina:
6.98 g/L
PH:
2.98
Priporočena Temperatura
12-14°C
Tehnologija Vina:
Maceracija podhlajenega grozdja pri temperaturi 5°C, 5 urno vrenje pri kontrolirani temperaturi med 15°C in 16°C. Ležanje na kvasovkah z aktivnim mešanjem (batonage) 3 mesce. Filtrirano pred stekleničenjem.
Opis Vina:
Vino je sveže, rahlo mineralno, poudarjena vegetativna sortna aroma. Zaznave belega cvetja in posušenih zelišč, trave, sena.
Vino in Hrana
Zaradi lahkotnosti primerno kot aperitiv, k vsem morskim jedem, zlasti surovim karpačom, škampom, školjkam. Zaradi relativno visoke stopnje alkohola tudi k belemu mesu.
Vremenske značilnosti letnika
Beseda suho gotovo najbolje opiše ta letnik. Še več, letnik se bo poleg letnika 2003 zapisal kot do sedaj najbolj suh v zgodovini kleti. Do pričetka trgatve 17.8. (trgatev penine), je padla le tretjina običajnih količin padavin (manj kot 300 l). Dokaj poznemu začetku vegetacije meseca aprila so sledili štirje izredno suhi meseci skoraj brez padavin. Potrebe po škropljenju in zaščiti vinogradov so bile minimalne, z najmanjšo porabo pesticidov do sedaj. Sušno obdobje med vegetacijo je pokazalo, kako pomembne so izkušnje in znanje vinogradnika. Le vinogradi z umirjeno rastjo, primernim pridelkom in pravo tehnologijo so uspeli zdržati v primerni kondiciji. Zgodnja trgatev je omogočila primerno razmerje med sladkorji in kislinami. Vina so zato nekoliko lahkotnejša vendar sveža in igriva. Trgatev je trajala dolgo, med trgatvijo grozdja za penino in trgatvijo grozdja cabernet sauvignon je minilo skoraj 50 dni. Letnik lahko opišemo kot samosvoj vendar odličen.
Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!