Zelen

Zelen 2023


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2023

Sorta:

100 % Zelen


Vinograd:

Manče, posestvo Univerze v Novi Gorici, 1 ha


Vrsta Tal:

fliš


Pridelek:

40 hl/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

marec 2024


Proizvodnja:

1500 steklenic


Alkohol:

12.5 vol. %


Sladkor:

1.3 g/L


Kislina:

5.41 g/L


PH:

3.25


Priporočena Temperatura

12-14°C


Tehnologija Vina:

Maceracija podhlajenega grozdja pri temperaturi 5°C, 5 urno vrenje pri kontrolirani temperaturi med 15°C in 16°C. Ležanje na kvasovkah z aktivnim mešanjem (batonage) 3 mesce. Filtrirano pred stekleničenjem.


Opis Vina:

Vino je sveže, rahlo mineralno, poudarjena vegetativna sortna aroma. Zaznave belega cvetja in posušenih zelišč, trave, sena.


Vino in Hrana

Zaradi lahkotnosti primerno kot aperitiv, k vsem morskim jedem, zlasti surovim karpačom, škampom, školjkam. Zaradi relativno visoke stopnje alkohola tudi k belemu mesu.


Vremenske značilnosti letnika

Vremenske razmere letnika 2023 popolnoma nasprotne preteklemu letniku. Izredno moker letnik, ki je podaljšal vegetacijo. V avgustu 14 dni sušnega obdobja, konec avgusta in začetek septembra suho vreme. V povprečju temperature nižje od povprečnih vegetacijskih, posledično kasnejša trgatev. Razmerje med kislino in sladkorno stopnjo ugodno, nekoliko višja količina jabolčne kisline. Začetek trgatve za bazo penine 26. 8., zgodnje sorte 3. do 10. 9., zaključek z merlotom konec septembra.


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!