Zelen

Zelen 2021


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2021

Sorta:

100 % Zelen


Vinograd:

Manče, posestvo Univerze v Novi Gorici, 1 ha


Vrsta Tal:

fliš


Pridelek:

40 hl/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

Januar 2022


Proizvodnja:

2000 steklenic


Alkohol:

13.5 vol. %


Sladkor:

4.0 g/L


Kislina:

6.18 g/L


PH:

3.27


Priporočena Temperatura

12-14°C


Tehnologija Vina:

Maceracija podhlajenega grozdja pri temperaturi 5°C, 5 urno vrenje pri kontrolirani temperaturi med 15°C in 16°C. Ležanje na kvasovkah z aktivnim mešanjem (batonage) 3 mesce. Filtrirano pred stekleničenjem.


Opis Vina:

Vino je sveže, rahlo mineralno, poudarjena vegetativna sortna aroma. Zaznave belega cvetja in posušenih zelišč, trave, sena.


Vino in Hrana

Zaradi lahkotnosti primerno kot aperitiv, k vsem morskim jedem, zlasti surovim karpačom, škampom, školjkam. Zaradi relativno visoke stopnje alkohola tudi k belemu mesu.


Vremenske značilnosti letnika

Letnik se je zapisal med tiste, ko narava določi, kaj je prav. Zelo nizke temperature zgodaj spomladi, prej zimske kot spomladanske (do -7 °C), so počistile vse ozelenelo, a vinski trti je bilo prizaneseno, klasične spomladanske pozebe ni bilo. Mraz je povzročil, da se je trta celo vegetacijo borila s soncem in dežjem, da nadoknadi zamujeno. Kljub relativno ugodnemu poletju je v fazo zaključnega dozorevanja zamujala z zaostankom enega tedna od povprečja. Konec avgusta se je začelo daljše obdobje izredno suhega vremena. Suho in vetrovno vreme je v začetku septembra koncentriralo vse, kar je živa narava s fotosintezo ustvarila – kisline in sladkor. Začetek trgatve 20.8. (penina), zaključek 12.10. (merlot). Letnik je hkrati telesno bogat in svež, primeren za hitro konzumiranje, kot za zorenje skozi dekado.


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!