Zelen

Zelen 2019


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2019

Sorta:

100 % Zelen


Vinograd:

Manče, posestvo Univerze v Novi Gorici, 1 ha


Vrsta Tal:

fliš


Pridelek:

40 hl/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

Januar 2020


Proizvodnja:

2400 steklenic


Alkohol:

12.5 vol. %


Sladkor:

1.6 g/L


Kislina:

5.8 g/L


PH:

3.25


Priporočena Temperatura

12-14°C


Tehnologija Vina:

Maceracija podhlajenega grozdja pri temperaturi 5°C, 5 urno vrenje pri kontrolirani temperaturi med 15°C in 16°C. Ležanje na kvasovkah z aktivnim mešanjem (batonage) 3 mesce. Filtrirano pred stekleničenjem.


Opis Vina:

Vino je sveže, rahlo mineralno, poudarjena vegetativna sortna aroma. Zaznave belega cvetja in posušenih zelišč, trave, sena.


Vino in Hrana

Zaradi lahkotnosti primerno kot aperitiv, k vsem morskim jedem, zlasti surovim karpačom, škampom, školjkam. Zaradi relativno visoke stopnje alkohola tudi k belemu mesu.


Vremenske značilnosti letnika

Zgodnje brstenje, ki pa je bilo ustavljeno z izredno deževnim in hladnim majem. Vroč junij skušal nadoknaditi zaostanek, katerega pa je ponovno ustvaril deževen in hladen začetek julija. Sledi optimalno poletje z ravno pravšnjo količino dnevnih ploh in zaključuje z izredno vetrovnim in sušnim mesecem avgustom. Klasičen letnik z nihajočimi vremenskimi pojavi, nepredvidljiv vse do konca. Začetek trgatve konec avgusta.


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!