
Pinot noir 2016
Vinorodno področje:
Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina
letnik:
2016Sorta:
100% Modri pinot
Vinograd:
Tilia estate:
Potoče (1,0 ha, nadmorska višina 120 m)
6000 trsov/ha, povprečna starost trt 15 let, gojitvena oblika enojni guyot.
Vrsta Tal:
fliš, Ilovica
Pridelek:
40 hL/ha
Trgatev:
ročna
Stekleničenje:
februar 2018
Proizvodnja:
900 steklenic
Alkohol:
15,0 vol. %
Sladkor:
1,9 g/L
Kislina:
5,5 g/L
PH:
3,50
Priporočena Temperatura
14-15°C
Tehnologija Vina:
Majhna obremenitev trsov. Zelo zrelo grozdje izbranega dela trt pretežno lapornate podlage.
Pred maceracijo koncentracija barve in taninov z odtokom dela mošta. 10 dnevna maceracija v nerjaveči posodi. Staranje 16 mesecev v novih francoskih barrique sodih Louis Latour. Kontrolirano mlečnokislinsko vrenje, 4 mesecev aktivnega mešanja kvasnega sedimenta (batonage).
Opis Vina:
Navdušujoče masiven. Nastop elegance v 6-ih letih.
Rdeče vino zrelih zaznav dozorelega rdečega sadja, suhih sliv in džema. Na vonju in okusu so prisotne tudi zemljene in dimne note, kot tudi eleganca začimb aristokratskega soda Louis Latour. Vino je rahlo tanično, z ohranjeno svežino.
Vino je dozorelo, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 5 – 10 let.
Vino in Hrana
Priporočamo k vsem vrstam rdečega mesa, divjačini in začinjenim jedem. Predvsem pa primerno za uživanje samostojno v dobri družbi.
Vremenske značilnosti letnika
Pozna pomlad in brstenje šele v začetku meseca aprila. Cvetenje zaključeno pozno – konec junija. Poletne temperature prijazne, brez ekstremov, do 32 °C, enakomerna razporeditev padavin s krajšim sušnim obdobjem v začetku avgusta. Suh, rahlo vetroven september se podaljša v mesec oktober. Trgatev zgodnjih sort v prvem tednu septembra, zaključek 10. oktobra.
Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!