Pinot Noir

Pinot Noir Vipava valley 2022


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2022

Sorta:

100 % Modri pinot


Vinograd:

Tilia estate:
Pliska (0,2 ha, nadmorska višina 170 m)
5500 trsov/ha, povprečna starost trt 5 let,
gojitvena oblika enojni guyot.
Partnerska kmetija:
Pavlica – vinogradi Renče / Merljaki, Dornberk


Vrsta Tal:

fliš, Ilovica


Pridelek:

40 hL/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

januar – junij 2023 (enota stekleničenja 3000 steklenic)


Proizvodnja:

8000 steklenic


Alkohol:

13,0 vol. %


Sladkor:

2.0 g/L


Kislina:

5.33 g/L


PH:

3.44


Priporočena Temperatura

14-15°C


Tehnologija Vina:

Vino mladih trt in partnerke kmetije, grozdje primerne zrelosti. Vino predstavlja presek grozdja različnih leg Vipavske doline.
Pred maceracijo koncentracija barve in taninov z odtokom dela mošta. Dva dni hladne maceracije, 7 dni fermentacija v stiku z jagodno kožico. Staranje 4 mesece. Kontrolirano mlečnokislinsko vrenje, 3 mesece aktivnega mešanja kvasnega sedimenta (batonage) in mikrooksidacije.


Opis Vina:

Navdušujoče saden. Nastop elegance v 1 letu.
Poudarjen sortni značaj, prisotne zaznave zrele češnje, rdečega ribeza, zrelih plodov bezga, sveže, rahle dimne note in na okusu poudarjena mineralnost. Srednjega telesa.
Vino je primerno za takojšnje uživanje, ali nadaljnje staranje 2 – 3 leta.


Vino in Hrana

Priporočamo k sirom, vsem vrstam belega mesa, ribam z žara, rahlo začinjenim rižotam. Primerno tudi za samostojno uživanje v različnih družbah.


Vremenske značilnosti letnika

Eden najbolj umirjenih letnikov zadnjih let. Čeprav je bil zaradi podaljšane zime začetek vegetacije pozen, so celo vegetacijsko leto odlikovali nestresni vremenskih pojavi. Začetek cvetenja zgodnjih sort je nastopil konec maja, zaključil pa s cabernet sauvignonom konec junija. Junij in julij sta bila prijetna , ne prevroča, z optimalno količino padavin. Začetek dozorevanja je bil nekoliko kasnejši od povprečja in tudi srednje topel avgust ni pospešil zorenja grozdja. Konec avgusta je dnevna prisotnost vetra (burje) pospešila koncentriranje sladkorja. September je bil suh in trgatev je tako potekala tekoče. Izbira tehnološke zrelosti je tako bila poenostavljena. Začetek trgatve 21. 8. (penina), zaključek 9. 10. (cabernet sauvignon).


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!