EL,

EL, Penina rosé brut nature, klasična metoda, 2021


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2021

Sorta:

60 % chardonnay, 40 % modri pinot


Vinograd:

Potoče, Pliska, Nad hišo


Vrsta Tal:

Fliš, ilovica


Pridelek:

80 hL/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

21. avgust 2022


Proizvodnja:

2800 steklenic


Alkohol:

12.0 vol. %


Sladkor:

2.6 g/L


Kislina:

8.45 g/L


PH:

3.05


Priporočena Temperatura

6-8°C


Tehnologija Vina:

Bazno vino: prešanje celega grozdja, sedimentacija mošta in skupna kontrolirana fermentacija obeh sort v istem tanku. Hitri prvi pretok brez žveplanja. Mešanje finega kvasnega sedimenta dva meseca. Sledi stabilizacija na beljakovine in vinski kamen.
Sekundarna fermentacija: pričetek 15. marec 2022. Trajanje 45 dni.
Faza leženja na kvasovkah: 12 mesecev.
Degožacija: sukcesivna, maksimalno 200 steklenic brez dodajanja ekspedicijskega likerja in žvepla.


Opis Vina:

Vino je igrivih rosé odtenkov, gostih, trajnih verižic finih mehurčkov. Na vonju zaznave svežega jagodičevja in vrtnic, na okusu ekstremna svežina, ki poudari suhost. Celoten vtis zaokrožujejo že zaznavne terciarne note jabolčnih krhljev. Vino sodi med nišne penine.


Vino in Hrana

Zaradi lahkotnosti je vino primerno kot aperitiv in se lahko ponudi na različnih banketih, zaradi svežine pa je primeren spremljevalec vseh ribjih jedi, tako surovih kot z žara, različnih rižot in testenin.


Vremenske značilnosti letnika

Letnik se je zapisal med tiste, ko narava določi, kaj je prav. Zelo nizke temperature zgodaj spomladi, prej zimske kot spomladanske (do -7 °C), so počistile vse ozelenelo, a vinski trti je bilo prizaneseno, klasične spomladanske pozebe ni bilo. Mraz je povzročil, da se je trta celo vegetacijo borila s soncem in dežjem, da nadoknadi zamujeno. Kljub relativno ugodnemu poletju je v fazo zaključnega dozorevanja zamujala z zaostankom enega tedna od povprečja. Konec avgusta se je začelo daljše obdobje izredno suhega vremena. Suho in vetrovno vreme je v začetku septembra koncentriralo vse, kar je živa narava s fotosintezo ustvarila – kisline in sladkor. Začetek trgatve 20.8. (penina), zaključek 12.10. (merlot). Letnik je hkrati telesno bogat in svež, primeren za hitro konzumiranje, kot za zorenje skozi dekado.


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!