Pinot noir

Pinot noir Estate 2020


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2020

Sorta:

100 % Modri pinot


Vinograd:

Tilia estate:
Potoče (0,8 ha, nadmorska višina 120 m), 5400 trsov /ha, starost 20 let,
Pliska (1,0 ha, nadmorska višina 170 m), 6000 trsov/ha, starost 7 let,
gojitvena oblika enojni guyot.


Vrsta Tal:

fliš, Ilovica


Pridelek:

40 hL/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

marec 2022


Proizvodnja:

8000 steklenic


Alkohol:

14.5 vol. %


Sladkor:

2.7 g/L


Kislina:

5.2 g/L


PH:

3.53


Priporočena Temperatura

15-17°C


Tehnologija Vina:

Majhna obremenitev trsov. Zelo zrelo grozdje, del pridelka že rahlo osušen.
Pred maceracijo koncentracija barve in taninov z odtokom dela mošta. 10 – 12 dnevna maceracija v nerjaveči posodi. Staranje 16 mesecev v slavonskih in francoskih Louis Latour barrique sodih. Kontrolirano mlečnokislinsko vrenje, 6 mesecev aktivnega mešanja kvasnega sedimenta (batonage).


Opis Vina:

Navdušujoče robusten. Nastop elegance v 3 – 5 letih.
Zrel, tipičen za daljše dozorevanje. Rdeče vino zrelih zaznav dozorelega rdečega sadja, suhih sliv in džema. Na vonju in okusu so prisotne tudi zemljene in dimne note.
Vino je dozorelo, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 6 -10 let.


Vino in Hrana

Zaradi svoje bogatosti priporočamo k vsem vrstam rdečega mesa, divjačini in začinjenim jedem.


Vremenske značilnosti letnika

Eden najbolj umirjenih letnikov zadnjih let. Čeprav je bil zaradi podaljšane zime začetek vegetacije pozen, so celo vegetacijsko leto odlikovali nestresni vremenskih pojavi. Začetek cvetenja zgodnjih sort je nastopil konec maja, zaključil pa s cabernet sauvignonom konec junija. Junij in julij sta bila prijetna , ne prevroča, z optimalno količino padavin. Začetek dozorevanja je bil nekoliko kasnejši od povprečja in tudi srednje topel avgust ni pospešil zorenja grozdja. Konec avgusta je dnevna prisotnost vetra (burje) pospešila koncentriranje sladkorja. September je bil suh in trgatev je tako potekala tekoče. Izbira tehnološke zrelosti je tako bila poenostavljena. Začetek trgatve 21. 8. (penina), zaključek 9. 10. (cabernet sauvignon).


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!