Vabljeni na edinstven Grand Pinot Noir Tasting, ki bo v soboto, 20. 8. na posestvu TILIA estate

Klet TILIA estate – Hiša Pinotov je najbolj prepoznavna pridelovalka modrega pinota v regiji; klet pa slovi tudi kot organizatorka čudovitih dogodkov za ljubitelje vina.

Vsaka vinska sorta ima svoj mednarodni dan. Pred petimi leti se je pod taktirko vinske kleti TILIA estate iz Vipavske doline tej globalni iniciativi pridružila tudi Slovenija.

Dogodek “Peti poklon modremu pinotu”, ki bo 19. avgusta potekal na posestvu TILIA estate – Hiša pinotov, je namenjen druženju s pridelovalci tega najbolj čislanega vina na svetu. Dogodek je brezplačen, prijave pa obvezne.

Modri pinot se ne podaja v tekmo s caberneti ali merloti, modri pinot ponosno hodi po svoji poti. Ključni element presenečenja je, da ne osvaja s pričakovanimi vinskimi čari, kot je sladkasta mehkoba. Ne, ne, modri pinot je drugačen. Zmaguje s prefinjenostjo. Ravno zato zahteva več senzoričnega angažmaja, da ga začutimo. To je tudi vodilo dogodka “Peti poklon modremu pinotu” – ustvariti želimo pravi ambient za spoznavanje te mistične sorte – bogat izbor vin, živa glasba med vinogradi ter poučna razstava klonov modrega pinota, ki jih gojijo na posestvu gostitelja, med njimi klon 777 (izvor Burgundija), klon VRC 18 (izvor Furlanija – Julijska krajina), klon VCC9 (izvor Kalifornija), klon 666 (izvor Šampanja).

Doslej se je dogodka udeležilo že skoraj 500 ljudi, mnogi med njimi se vračajo znova in znova, vedoč, da je modri pinot nikdar do konca spoznana zgodba.

Pravi ljubitelji modrega pinota dajejo prednost lepoti vina pred njegovo močjo; namenoma urijo svojo čutnost, da prepoznajo kič in všečnost, ter ju zavestno odrinejo – ter tako naredijo prostor za čarobnost.

Modri pinot je tiste vrste ljubezen, ki nagrajuje vašo zvestobo in z vsakim požirkom obljublja nove razsežnosti. Obljublja večno zapeljevanje. “Je kot iskanje svetega grala,” pravi Matjaž Lemut, glavni organizator, in večni zaljubljenec v modrino.

Vabljeni v svet modrega pinota!

Obiskovalci bodo lahko poiskusili različne modre pinote, različnih letnikov in pridelovalcev iz Vipavske doline. Praznovanje poteka na posestvu TILIA Estate, Potoče 41, Dobravlje.

Prijava na obvezna na tonja@tiliaestate.si


PROGRAM


17.30 – 18.00
Modrina, ujeta v mehurčke
Dobrodošlica s penino

Matjaž Lemut
18.00 – 18.15
Magnetizen modrega
Nagovor organizatorja, Matjaža Lemuta


18.15 – 18.45
Marseljeza in Zdravljica


18.45 – 19.00
Prebujanje čutov za boljšo vinsko izkušnjo
Glasba med trtami in razstava klonov


19.00 – 21.00
Kolikor vinarjev, toliko vinskih užitkov
Degustacija izbranih modrih pinotov


PRIJAVI SE NA EDINSTVEN GRAND PINOT NOIR TASTING

Selected Value: 0