Pinot noir

Pinot noir Estate 2018


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2018

Sorta:

100% Modri pinot


Vinograd:

Tilia estate:
Potoče (0,8 ha, nadmorska višina 120 m), 5400 trsov /ha, starost 19 let,
Pliska (1,0 ha, nadmorska višina 170 m), 6000 trsov/ha, starost 7 let, kombinacijo klonov (115, 777, R4, R9, R18),
gojitvena oblika enojni guyot.


Vrsta Tal:

fliš, Ilovica


Pridelek:

40 hL/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

marec 2020


Proizvodnja:

9000 steklenic


Alkohol:

14,5 vol. %


Sladkor:

1,4 g/L


Kislina:

5,2 g/L


PH:

3,57


Priporočena Temperatura

15-17°C


Tehnologija Vina:

Vino je kombinacija dveh različnih leg in starosti vinogradov ter šestih različnih klonov: R4, R9. R18, R20, 115, 777. Zelo majhna obremenitev trsov. Bogato, zelo zrelo grozdje. Pridelka se dopolnjujeta in tako zmanjšujeta moment letnika.
Pred maceracijo koncentracija barve in taninov z odtokom dela mošta – saigne (10 – 20 %). 10 – 12 dnevna maceracija v nerjaveči posodi z 10 % nepecljanega grozdja. Staranje 14 mesecev v francoskih Louis Latour barrique sodih. Kontrolirano mlečnokislinsko vrenje, 6 mesecev aktivnega mešanja kvasnega sedimenta (batonage).


Opis Vina:

Navdušujoče sortno saden, robusten. Nastop elegance v 2 – 3 letih.
Zrel, tipičen za daljše dozorevanje. Rdeče vino zrelih zaznav dozorelega rdečega sadja (srednje zrela robida, bezgove jagode, zrela višnja). Na vonju prisotne dimne in zemljene note. Rahla adstringenca na ustnicah dopolnjuje vino in animira pivca.
Vino je dozorelo, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 6 -10 let.


Vino in Hrana

Zaradi svoje bogatosti priporočamo k vsem vrstam rdečega mesa, divjačini in začinjenim jedem.


Vremenske značilnosti letnika

Zgodnja pomlad in brstenje konec meseca marca. Zgodnje cvetenje, sledijo optimalni pogoji za razvoj jagode vse do pričetka dozorevanja konec meseca julija. Dozorevanje nekoliko upočasnil sušni avgust, a vseeno pričetek trgatve konec avgusta. Redek primer premočrtnega odločnega letnika brez večjih stresov. Narava darežljiva povsod, zato letnik prepoznaven po kakovosti in količini ter po pomanjkanju posode. Trgatev srednje zgodnjih sort v sredini, poznih sort pa konec septembra. Zaključek trgatve 4. oktobra.


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!