EL, Penina rosé brut nature, klasična metoda, 2022
Vinorodno področje:
Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina
letnik:
2022Sorta:
60 % chardonnay, 40 % modri pinot
Vinograd:
Potoče, Pliska, Nad hišo
Vrsta Tal:
Fliš, ilovica
Pridelek:
80 hL/ha
Trgatev:
ročna
Stekleničenje:
15. marec 2023, pričetek sekundarne fermentacije
Proizvodnja:
5000 steklenic
Alkohol:
12.0 vol. %
Sladkor:
/
Kislina:
7.67 g/L
PH:
2.93
Priporočena Temperatura
6-8°C
Tehnologija Vina:
Bazno vino: prešanje celega grozdja, sedimentacija mošta in skupna kontrolirana fermentacija obeh sort v istem tanku. Hitri prvi pretok brez žveplanja. Mešanje finega kvasnega sedimenta dva meseca. Sledi stabilizacija na beljakovine in vinski kamen.
Sekundarna fermentacija: pričetek 15. marec 2023. Trajanje 45 dni.
Faza leženja na kvasovkah: najmanj 14 mesecev.
Degožacija: sukcesivna, maksimalno 200 steklenic brez dodajanja ekspedicijskega likerja in žvepla.
Opis Vina:
Vino je igrivih rosé odtenkov, gostih, trajnih verižic finih mehurčkov. Na vonju zaznave svežega jagodičevja in vrtnic, na okusu ekstremna svežina, ki poudari suhost. Celoten vtis zaokrožujejo že zaznavne terciarne note jabolčnih krhljev. Vino sodi med nišne penine.
Vino in Hrana
Zaradi lahkotnosti je vino primerno kot aperitiv in se lahko ponudi na različnih banketih, zaradi svežine pa je primeren spremljevalec vseh ribjih jedi, tako surovih kot z žara, različnih rižot in testenin.
Vremenske značilnosti letnika
Vremenske razmere letnika 2023 popolnoma nasprotne preteklemu letniku. Izredno moker letnik, ki je podaljšal vegetacijo. V avgustu 14 dni sušnega obdobja, konec avgusta in začetek septembra suho vreme. V povprečju temperature nižje od povprečnih vegetacijskih, posledično kasnejša trgatev. Razmerje med kislino in sladkorno stopnjo ugodno, nekoliko višja količina jabolčne kisline. Začetek trgatve za bazo penine 26. 8., zgodnje sorte 3. do 10. 9., zaključek z merlotom konec septembra.
Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!