Pinot noir

Pinot noir 2020


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2020

Sorta:

100% Modri pinot


Vinograd:

Tilia estate:
Potoče (1,0 ha, nadmorska višina 120 m)
6000 trsov/ha, povprečna starost trt 18 let, gojitvena oblika enojni guyot.


Vrsta Tal:

fliš, Ilovica


Pridelek:

40 hL/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

julij 2022


Proizvodnja:

1300 steklenic


Alkohol:

14.0 vol. %


Sladkor:

2.4 g/L


Kislina:

5.56 g/L


PH:

3.56


Priporočena Temperatura

14-15°C


Tehnologija Vina:

Majhna obremenitev trsov. Zelo zrelo grozdje izbranega dela trt pretežno lapornate podlage.
Pred maceracijo koncentracija barve in taninov z odtokom dela mošta – saigne. 10-dnevna maceracija v nerjaveči posodi. Staranje 16 mesecev v novih francoskih barrique sodih Louis Latour. Kontrolirano mlečnokislinsko vrenje, 4 mesece aktivnega mešanja kvasnega sedimenta (batonage).


Opis Vina:

Navdušujoče masiven. Nastop elegance v 6-ih letih.
Rdeče vino zrelih zaznav dozorelega rdečega sadja, suhih sliv in džema. Na vonju in okusu so prisotne tudi zemljene in dimne note, kot tudi eleganca začimb aristokratskega soda Louis Latour. Vino je rahlo tanično, z ohranjeno svežino.
Vino je dozorelo, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 5 – 10 let.


Vino in Hrana

Priporočamo k vsem vrstam rdečega mesa, divjačini in začinjenim jedem. Predvsem pa primerno za uživanje samostojno v dobri družbi.


Vremenske značilnosti letnika

Eden najbolj umirjenih letnikov zadnjih let. Čeprav je bil zaradi podaljšane zime začetek vegetacije pozen, so celo vegetacijsko leto odlikovali nestresni vremenskih pojavi. Začetek cvetenja zgodnjih sort je nastopil konec maja, zaključil pa s cabernet sauvignonom konec junija. Junij in julij sta bila prijetna , ne prevroča, z optimalno količino padavin. Začetek dozorevanja je bil nekoliko kasnejši od povprečja in tudi srednje topel avgust ni pospešil zorenja grozdja. Konec avgusta je dnevna prisotnost vetra (burje) pospešila koncentriranje sladkorja. September je bil suh in trgatev je tako potekala tekoče. Izbira tehnološke zrelosti je tako bila poenostavljena. Začetek trgatve 21. 8. (penina), zaključek 9. 10. (cabernet sauvignon).


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!