EL,

EL, Rosé penina, klasična metoda, 2020


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2020

Sorta:

60 % chardonnay, 40 % modri pinot


Vinograd:

Potoče, Pliska, Nad hišo


Vrsta Tal:

Fliš, ilovica


Pridelek:

80 hL/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

21. avgust 2022


Proizvodnja:

2500 steklenic


Alkohol:

12.0 vol. %


Sladkor:

2.4 g/L


Kislina:

8.7 g/L


PH:

2.95


Priporočena Temperatura

6-8°C


Tehnologija Vina:

Bazno vino: prešanje celega grozdja, sedimentacija mošta in skupna kontrolirana fermentacija obeh sort v istem tanku. Hitri prvi pretok brez žveplanja. Mešanje finega kvasnega sedimenta dva meseca. Sledi stabilizacija na beljakovine in vinski kamen.
Sekundarna fermentacija: pričetek 15. marec 2021. Trajanje 45 dni.
Faza leženja na kvasovkah: minimalno 15 mesecev.
Degožacija: sukcesivna, maksimalno 200 steklenic brez dodajanja ekspedicijskega likerja in žvepla.


Opis Vina:

Vino je igrivih rosé odtenkov, gostih, trajnih verižic finih mehurčkov.Na vonju zaznave svežega jagodičevja in vrtnic, na okusu ekstremna svežina, ki poudari suhost. Celoten vtis zaokrožujejo že zaznavne terciarne note jabolčnih krhljev. Vino sodi med nišne penine.


Vino in Hrana

Zaradi lahkotnosti je vino primerno kot aperitiv in se lahko ponudi na različnih banketih, zaradi svežine pa je primeren spremljevalec vseh ribjih jedi, tako surovih kot z žara, različnim rižotam in testeninam.


Vremenske značilnosti letnika

Eden najbolj umirjenih letnikov zadnjih let. Čeprav je bil zaradi podaljšane zime začetek vegetacije pozen, so celo vegetacijsko leto odlikovali nestresni vremenskih pojavi. Začetek cvetenja zgodnjih sort je nastopil konec maja, zaključil pa s cabernet sauvignonom konec junija. Junij in julij sta bila prijetna , ne prevroča, z optimalno količino padavin. Začetek dozorevanja je bil nekoliko kasnejši od povprečja in tudi srednje topel avgust ni pospešil zorenja grozdja. Konec avgusta je dnevna prisotnost vetra (burje) pospešila koncentriranje sladkorja. September je bil suh in trgatev je tako potekala tekoče. Izbira tehnološke zrelosti je tako bila poenostavljena. Začetek trgatve 21. avgust (penina), zaključek 9. 10. (cabernet sauvignon).


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!