HIŠA PINOTOV

Pridelati izjemno vino, ga približati in ponuditi ljudem, ki jim vino predstavlja del osebne kulture, je že ves čas osnovno vodilo našega delovanja. Vino mora biti odraz kakovosti grozdja, ustvarjalne ideje, natančnosti izvedbe in komunikacije s tistimi, ki jim je namenjeno. Verjamemo, da je naše poslanstvo pridelava vina iz skupine pinotov; tako pod sloganom HIŠA PINOTOV tekmujemo z največjimi mojstri pinotov sveta.

 

TILIA ESTATE z vami že od leta 1996.

Vinsko klet TILIA ESTATE sta v Potočah v Vipavski dolini leta 1996 ustanovila Melita in Matjaž Lemut. Blagovna znamka je ime dobila po lipah, hišnih spremljevalkah posestva, ki povezujejo zgodbo kleti od njenega nastanka do danes. Lipa je simbol slovenske osamosvojitve in hkrati obdobja, v katerem so se porodile tudi ideje o samostojni vinogradniški poti. Silhueta lipe iz prvega zasajenega vinograda tako še danes krasi etiketo vseh naših vin.

1974
Silvester Lemut nasadi 1500 trt z namenom, da bi svoje tri v mestu živeče sinove povezal z naravo in jim privzgojil delovne navade. Med sinovi je tudi Matjaž.
1987
1988
1990
1992
1995
1996
1997
2000
2001
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2015
2016

Konvencionalno vinogradništvo, prilagojeno posameznim vinskim slogom.

 

Na 10 hektarih vinogradov, razsejanih na izjemnih legah vzdolž Vipavske doline, vzgajamo sorte sivi in modri pinot, merlot, cabernet sauvignon, sauvignon, chardonnay ter rumeni muškat. Držimo se idej konvencionalnega vinogradništva, prilagojenega posameznim vinskim slogom. Naše osnovno načelo je ohranjanje stalne kakovosti s čim manjšimi razlikami med letniki. Temeljna vodila vinogradniške tehnologije so uravnotežena rast, nizki pridelki in čim manjša uporaba pesticidov.

 

 

VINOGRADI

Estate: skupno 6,55 ha

  • Pliska
    • Leto sajenja: 2013
    • Ekspozicija: jug
    • Velikost: 1 ha
    • Vrsta tal: lapor, ilovica
    • Sorte: 100 % pinot noir
    • Klon: 777, 115, VCR 18, R4, VCR 19
    • Gostota sajenja: 200 x 80 cm
    • Gojitvena oblika: enojni guyot
  • Nad hišo
    • Leto sajenja: 1995
    • Ekspozicija: vzhod
    • Velikost: 0,30 ha
    • Vrsta tal: lapor
    • Sorte: 70 % chardonnay, 30 % pinot gris
    • Gostota sajenja: 240 x 90 cm
    • Gojitvena oblika: enojni guyot
  • Za hišo
    • Leto sajenja: 1996
    • Ekspozicija: sever
    • Velikost: 0,30 ha
    • Vrsta tal: lapor
    • Sorte: 100 % sauvignon
    • Gostota sajenja: 240 x 90 cm
    • Gojitvena oblika: enojni guyot
  • Čez potok
    • Leto sajenja: 2005
    • Ekspozicija: zahod
    • Velikost: 0,30 ha
    • Vrsta tal: lapor, prod
    • Sorte: 100 % sauvignon
    • Gostota sajenja: 240 x 90 cm
    • Gojitvena oblika: enojni guyot
  • Plače Merlot
    • Leto sajenja: 2011
    • Ekspozicija: Plato vrh grebena
    • Velikost: 1,0 ha
    • Vrsta tal: lapor
    • Sorte: 95 % merlot, 5 % barbera
    • Klon: Merlot: R3, 181
    • Gostota sajenja: 240 x 90 cm
    • Gojitvena oblika: enojni guyot
  • Plače Muškat
    • Leto sajenja: 1996
    • Ekspozicija: sever
    • Velikost: 0,45 ha
    • Vrsta tal: lapor
    • Sorte: 80 % rumeni muškat, 20 % sauvignon
    • Gostota sajenja: 240 x 90 cm
    • Gojitvena oblika: enojni guyot
  • Potoče Na logu
    • Leto sajenja: 2000, 2004, 2015
    • Ekspozicija: dno doline vzhod – zahod
    • Velikost: 3,2 ha
    • Vrsta tal: lapor, peščena ilovica, prod
    • Sorte: 10 % chardonnay, 35 % pinot gris, 35 % pinot noir, 20 % cabernet s.
    • Klon: 666
    • Gostota sajenj: 240 x 90 cm
    • Gojitvena oblika: enojni guyot

Kmetija Pavlica: skupno 2,9 ha

  • Dornberk Pod hišo
    • Leto sajenja: 2007
    • Ekspozicija: dno doline vzhod
    • Velikost: 0,8 ha
    • Vrsta tal: lapor, peščena ilovica
    • Sorte: 100 % pinot noir
    • Gostota sajenja: 240 x 90 cm
    • Gojitvena oblika: dvojni guyot
  • Dornberk ob Vipavi BLOK 1
    • Leto sajenja: 2012
    • Ekspozicija: dno doline vzhod
    • Velikost: 0,5 ha
    • Vrsta tal: peščena ilovica, prod
    • Sorte: 100 % pinot noir
    • Gostota sajenja: 240 x 90 cm
    • Gojitvena oblika: dvojni guyot
  • Dornberk ob Vipavi BLOK 2
    • Leto sajenja: 2013
    • Ekspozicija: dno doline vzhod
    • Velikost: 0,4 ha
    • Vrsta tal: peščena ilovica, prod
    • Sorte: 100 % pinot noir
    • Gostota sajenja: 240 x 90 cm
    • Gojitvena oblika: dvojni guyot
  • Dornberk Vogal
    • Leto sajenja: 2009
    • Ekspozicija: dno doline vzhod
    • Velikost: 0,3 ha
    • Vrsta tal: peščena ilovica, prod
    • Sorte: 100 % pinot noir
    • Gostota sajenja: 240 x 90 cm
    • Gojitvena oblika: dvojni guyot
  • Renče
    • Leto sajenja: 2008
    • Ekspozicija: plato vzhod – zahod
    • Velikost: 0,9 ha
    • Vrsta tal: lapor, peščena ilovica, prod
    • Sorte: 100 % pinot noir
    • Gostota sajenja: 240 x 90 cm
    • Gojitvena oblika: dvojni guyot

Partnerske kmetije: skupno 3 ha

  • Kmetija Podgornik, Vrtovin
  • Kmetija Bone, Cesta
  • Kmetija Brataševec, Male Žablje
  • Kmetija Cigoj Andrej, Malovše
  • Kmetija Nusdorfer, Vrtovin

 

GEOGRAFSKO POREKLO

ZGP Vipavska dolina, Primorska, Slovenija, oddaljenost približno 100 km od Ljubljane ter 100 km od Benetk.

 

 

KAKO DO NAS

Prihod iz smeri Ajdovščina: tik pred koncem vasi Dobravlje zavijte desno in sledite označbam 1 km.

Prihod iz smeri Nova Gorica: tik na začetku vasi Dobravlje zavijte levo in sledite označbam 1 km.

Kreiranje vina je umetnost, povezana z osebnim značajem vinarja.

V vinu se zrcalijo različni slogi in ideje vinarja ter natančnost in doslednost pri tehnoloških postopkih kot tudi njegov značaj. V kleti TILIA ESTATE po teh načelih razvijamo široko paleto vin, tako po okusu, bogatosti kot tudi po cenovnem razredu. Najpomembnejši med našimi vini so vsi pinoti, rdeče zvrsti in sveža sortna bela vina. Trudimo se za čim manjšo uporabo enoloških sredstev, pri tem pa ostajamo butični pridelovalec.

MATJAŽ & EKIPA

Povezujemo znanje in moč ljudi, ki verjamejo v zgodbo Vipavske doline in soustvarjajo prepoznavnost kleti TILIA ESTATE. Matjaž Lemut kot ustanovitelj, lastnik in enolog vseh vin je gonilna sila posestva.

Poleg družinskih članov in sodelavcev v Hišo pinotov verjamejo še distributerske družbe Koželj – hiša dobrih vin, Universalwine (Belgija), La Fille du Tonnelier (Francija), TRIwines (ZDA) ter številni drugi posamezniki. Oblikovalski studio KOFEIN DIZAJN skrbi za celovito oblikovno podobo in sodeluje pri projektih, kot je tropinovec The making of grapa – Bitch.

 

Znanje in izkušnje so osnovni motor vinarjeve kreativnosti.

Sodelujemo z lokalnimi, nacionalnimi in tujimi generatorji znanja: Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica, Univerza v Novi Gorici, Kmetijski inštitut Slovenije, Biotehniška fakulteta v Ljubljani, Društvo Sommelier Slovenije, Sveučilište u Poreču.

Matjaž Lemut sodeluje pri kreiranju vin drugih vinskih hiš.

Izvajamo tudi strokovna predavanja o vinu in vinski kulturi ter samostojne tečaje, prilagojene potrebam udeležencev.

Svoje znanje in izkušnje z veseljem delimo tudi z dijaki in študenti na praksi kot tudi z avanturisti, ki jih prinese na naše posestvo. contact@tiliaestate.si

ODPRTA VRATA

Svoje goste vabimo, da podoživijo, kje in kako je vino nastalo.

Neposreden stik z ljubitelji in poznavalci vina je ena od največjih prednosti manjših vinogradnikov. Vodeni ogledi vinske kleti v Potočah in degustacije vin so pri nas na voljo vsak dan v tednu. Toplo vas bomo sprejeli in vas pozdravili v slovenskem, angleškem, italijanskem, hrvaškem ali nemškem jeziku, postregli pa vam bomo izključno izdelke lastnega ali lokalnega porekla.

PO SVETU & V MEDIJIH

TILIA estate z ugledom doma in po svetu.

Na naša vina boste naleteli v uglednih restavracijah in trgovinah v Belgiji, Franciji, ZDA, Nemčiji, na Hrvaškem, Poljskem, Češkem ter Bolgariji.

Vsako leto nas lahko obiščete na vinskih festivalih: Okusi Vipavske na dvorcu Zemono, Hit Wine Stars v Novi Gorici, Salon Sauvignon na Ptuju, Festvina – Koželj – hiša dobrih vin, Prowein v Düsseldorfu, Universalwine – Open door v Beernenu v Belgiji, La Fille du Tonnelier – Open door v Nantesu v Franciji in na številnih drugih predstavitvenih dogodkih. Sodelujemo s prijateljskima kletema Feravino iz Slavonije in Ipša iz hrvaške Istre. Tja prenašamo in tam izmenjujemo znanje in izkušnje.

O naših vinih so poročali uveljavljeni domači in tuji strokovnjaki ter novinarji