Zelen 2023
Vinorodno področje:
Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina
letnik:
2023Sorta:
100 % Zelen
Vinograd:
Manče, posestvo Univerze v Novi Gorici, 1 ha
Vrsta Tal:
fliš
Pridelek:
40 hl/ha
Trgatev:
ročna
Stekleničenje:
marec 2024
Proizvodnja:
1500 steklenic
Alkohol:
12.5 vol. %
Sladkor:
1.3 g/L
Kislina:
5.41 g/L
PH:
3.25
Priporočena Temperatura
12-14°C
Tehnologija Vina:
Maceracija podhlajenega grozdja pri temperaturi 5°C, 5 urno vrenje pri kontrolirani temperaturi med 15°C in 16°C. Ležanje na kvasovkah z aktivnim mešanjem (batonage) 3 mesce. Filtrirano pred stekleničenjem.
Opis Vina:
Vino je sveže, rahlo mineralno, poudarjena vegetativna sortna aroma. Zaznave belega cvetja in posušenih zelišč, trave, sena.
Vino in Hrana
Zaradi lahkotnosti primerno kot aperitiv, k vsem morskim jedem, zlasti surovim karpačom, škampom, školjkam. Zaradi relativno visoke stopnje alkohola tudi k belemu mesu.
Vremenske značilnosti letnika
Vremenske razmere letnika 2023 popolnoma nasprotne preteklemu letniku. Izredno moker letnik, ki je podaljšal vegetacijo. V avgustu 14 dni sušnega obdobja, konec avgusta in začetek septembra suho vreme. V povprečju temperature nižje od povprečnih vegetacijskih, posledično kasnejša trgatev. Razmerje med kislino in sladkorno stopnjo ugodno, nekoliko višja količina jabolčne kisline. Začetek trgatve za bazo penine 26. 8., zgodnje sorte 3. do 10. 9., zaključek z merlotom konec septembra.
Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!