Zelen

Zelen 2024

Letnik 2024 na voljo v kratkem.

Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2024

Sorta:

100 % Zelen


Vinograd:

Manče, posestvo Univerze v Novi Gorici, 1 ha


Vrsta Tal:

fliš


Pridelek:

40 hl/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

februar 2025


Proizvodnja:

1100 steklenic


Alkohol:

12.0 vol. %


Sladkor:

1.3 g/L


Kislina:

5.41 g/L


PH:

3.25


Priporočena Temperatura

12-14°C


Tehnologija Vina:

Maceracija podhlajenega grozdja pri temperaturi 5°C, 5 urno vrenje pri kontrolirani temperaturi med 15°C in 16°C. Ležanje na kvasovkah z aktivnim mešanjem (batonage) 3 mesce. Filtrirano pred stekleničenjem.


Opis Vina:

Vino je sveže, rahlo mineralno, poudarjena vegetativna sortna aroma. Zaznave belega cvetja in posušenih zelišč, trave, sena.


Vino in Hrana

Zaradi lahkotnosti primerno kot aperitiv, k vsem morskim jedem, zlasti surovim karpačom, škampom, školjkam. Zaradi relativno visoke stopnje alkohola tudi k belemu mesu.


Vremenske značilnosti letnika

Kljub zgodnjemu začetku vegetacije so naši vinogradi ušli spomladanski pozebi, sledijo težke vlažne razmere z obilico padavin z napovedjo velike izgube pridelka zaradi bolezni; le umen vinogradnik s pravilnimi agrotehničnimi ukrepi in pravočasnim škropljenjem uspe rešiti pridelek. Vse do konca julija padavine skoraj 50% nad povprečjem, zastoj vegetacije z obetom dokaj poznega dozorevanja grozdja. Sledi izredno suh, topel do vroč avgust z dokaj zgodnjim zaključkom vegetacije in z dozorevanjem pospešenim zaradi izsuševanja. Začetek trgatve za penino 16.8., zgodnje sorte od 20. – 30. 8., zaključek merlot 15.9. Letnik je alkoholno bogat, vina topla; le umen vinogradnik je s pravimi določitvami časa trgatve uspel zadržati v vinu dovolj svežine.


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!