
Zelen 2024
Vinorodno področje:
Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina
letnik:
2024Sorta:
100 % Zelen
Vinograd:
Manče, posestvo Univerze v Novi Gorici, 1 ha
Vrsta Tal:
fliš
Pridelek:
40 hl/ha
Trgatev:
ročna
Stekleničenje:
februar 2025
Proizvodnja:
1100 steklenic
Alkohol:
12.0 vol. %
Sladkor:
1.3 g/L
Kislina:
5.41 g/L
PH:
3.25
Priporočena Temperatura
12-14°C
Tehnologija Vina:
Maceracija podhlajenega grozdja pri temperaturi 5°C, 5 urno vrenje pri kontrolirani temperaturi med 15°C in 16°C. Ležanje na kvasovkah z aktivnim mešanjem (batonage) 3 mesce. Filtrirano pred stekleničenjem.
Opis Vina:
Vino je sveže, rahlo mineralno, poudarjena vegetativna sortna aroma. Zaznave belega cvetja in posušenih zelišč, trave, sena.
Vino in Hrana
Zaradi lahkotnosti primerno kot aperitiv, k vsem morskim jedem, zlasti surovim karpačom, škampom, školjkam. Zaradi relativno visoke stopnje alkohola tudi k belemu mesu.
Vremenske značilnosti letnika
Kljub zgodnjemu začetku vegetacije so naši vinogradi ušli spomladanski pozebi, sledijo težke vlažne razmere z obilico padavin z napovedjo velike izgube pridelka zaradi bolezni; le umen vinogradnik s pravilnimi agrotehničnimi ukrepi in pravočasnim škropljenjem uspe rešiti pridelek. Vse do konca julija padavine skoraj 50% nad povprečjem, zastoj vegetacije z obetom dokaj poznega dozorevanja grozdja. Sledi izredno suh, topel do vroč avgust z dokaj zgodnjim zaključkom vegetacije in z dozorevanjem pospešenim zaradi izsuševanja. Začetek trgatve za penino 16.8., zgodnje sorte od 20. – 30. 8., zaključek merlot 15.9. Letnik je alkoholno bogat, vina topla; le umen vinogradnik je s pravimi določitvami časa trgatve uspel zadržati v vinu dovolj svežine.
Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!