Rubido 2019
Vinorodno področje:
Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina
letnik:
2019Sorta:
rdeča zvrst 70 % Merlot in 30 % Cabernet Sauvignon
Vinograd:
Tilia estate:
Merlot: Plače breg (0,8 ha, nadmorska višina 140 m),
6000 trsov/ha, starost 10 let, gojitvena oblika enojni guyot.
Cabermet Sauvignon: Potoče (0,5 ha, nadmorska višina 90 m), 5400 trsov / ha, starost 18 – 20 let, gojitvena oblika enojni guyot.
Vrsta Tal:
fliš, Ilovica
Pridelek:
40 hL/ha
Trgatev:
ročna
Stekleničenje:
maj 2021
Proizvodnja:
8000 steklenic
Alkohol:
14.0 vol. %
Sladkor:
2.1 g/L
Kislina:
5.96 g/L
PH:
3.59
Priporočena Temperatura
16-18°C
Tehnologija Vina:
Vse trte malo obremenjene, 20 % pod 6 grozdov na trs. Močno zrelo grozdje. Grozdne konice odrezane ob začetku avgusta (začetek obarvanja).
Dva dni hladne maceracije in 8 dni klasične maceracije. Vino se je 16 mesecev staralo v slavonskih in francoskih barrique sodčkih (10 % novih sodov). Kontrolirano mlečnokislinsko vrenje in 3 mesece aktivnega mešanja.
Opis Vina:
Rubinasta barva z mladostnimi vijoličastimi odtenki. Prisotne zrele arome rdečega sadja (robida, malina, višnja), rožičev, začimbnih not cimeta, vanilije, nekoliko dima. Prepoznavna aromatika prisotnosti Cabernet sauvignona (črni ribez). Klasično moderno bordojsko vino, primerno za pitje sedaj, z dolgo življenjsko dobo (5 – 10 let).
Vino in Hrana
Priporočeno k vsem vrstam mesa, divjačini in začinjenim jedem, čez nekaj let pa kot samostojno vino za izbrane družbe.
Vremenske značilnosti letnika
Zgodnje brstenje, ki pa je bilo ustavljeno z izredno deževnim in hladnim majem. Vroč junij skušal nadoknaditi zaostanek, katerega pa je ponovno ustvaril deževen in hladen začetek julija. Sledi optimalno poletje z ravno pravšnjo količino dnevnih ploh in zaključuje z izredno vetrovnim in sušnim mesecem avgustom. Klasičen letnik z nihajočimi vremenskimi pojavi, nepredvidljiv vse do konca. Začetek trgatve konec avgusta.
Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!