Rubido

Rubido 2016


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2016

Sorta:

rdeča zvrst 70% Merlot in 30% Cabernet Sauvignon


Vinograd:

Tilia estate:
Merlot: Plače breg (0,8 ha, nadmorska višina 140 m),
6000 trsov/ha, starost 10 let, gojitvena oblika enojni guyot.
Cabermet Sauvignon: Potoče (0,5 ha, nadmorska višina 90 m), 5400 trsov / ha, starost 18 – 20 let, gojitvena oblika enojni guyot.


Vrsta Tal:

fliš, Ilovica


Pridelek:

40 hL/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

april 2018


Proizvodnja:

4300 steklenic


Alkohol:

14,5 vol. %


Sladkor:

1,3 g/L


Kislina:

5,5 g/L


PH:

3,49


Priporočena Temperatura

16-18°C


Tehnologija Vina:

Vse trte malo obremenjene, 20 % pod 6 grozdov na trs. Močno zrelo grozdje. Grozdne konice odrezane ob začetku avgusta (začetek obarvanja).
Dva dni hladne maceracije in 8 dni klasične maceracije. Vino se je 16 mesecev staralo v slavonskih in francoskih barrique sodčkih (10 % novih sodov). Kontrolirano mlečnokislinsko vrenje in 3 mesece aktivnega mešanja.


Opis Vina:

Rubinasta barva z mladostnimi vijoličastimi odtenki. Prisotne zrele arome rdečega sadja (robida, malina, višnja), rožičev, začimbnih not cimeta, vanilije, nekoliko dima. Prepoznavna aromatika prisotnosti Cabernet sauvignona (črni ribez). Klasično moderno bordojsko vino, primerno za pitje sedaj, z dolgo življenjsko dobo (5 – 10 let).


Vino in Hrana

Priporočeno k vsem vrstam mesa, divjačini in začinjenim jedem, čez nekaj let pa kot samostojno vino za izbrane družbe.


Vremenske značilnosti letnika

Pozna pomlad in brstenje šele v začetku meseca aprila. Cvetenje zaključeno pozno – konec junija. Poletne temperature prijazne, brez ekstremov, do 32 °C, enakomerna razporeditev padavin s krajšim sušnim obdobjem v začetku avgusta. Suh, rahlo vetroven september se podaljša v mesec oktober. Trgatev zgodnjih sort v prvem tednu septembra, zaključek 10. oktobra.