Pinot noir

Pinot noir Estate 2022


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2022

Sorta:

100 % Modri pinot


Vinograd:

Tilia estate:
Potoče (0,8 ha, nadmorska višina 120 m), 5400 trsov /ha, starost 22 let,
Pliska (1,0 ha, nadmorska višina 170 m), 6000 trsov/ha, starost 13 let,
gojitvena oblika enojni guyot.


Vrsta Tal:

fliš, Ilovica


Pridelek:

40 hL/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

december 2024


Proizvodnja:

4500 steklenic


Alkohol:

13.5 vol. %


Sladkor:

0.2 g/L


Kislina:

5.61


PH:

3.37


Priporočena Temperatura

15-17°C


Tehnologija Vina:

Majhna obremenitev trsov. Zelo zrelo grozdje, del pridelka že rahlo osušen.
Pred maceracijo koncentracija barve in taninov z odtokom dela mošta. 10 – 12 dnevna maceracija v nerjaveči posodi. Staranje 16 mesecev v slavonskih in francoskih Louis Latour barrique sodih. Kontrolirano mlečnokislinsko vrenje, 6 mesecev aktivnega mešanja kvasnega sedimenta (batonage).


Opis Vina:

Navdušujoče robusten. Nastop elegance v 3 – 5 letih.
Zrel, tipičen za daljše dozorevanje. Rdeče vino zrelih zaznav dozorelega rdečega sadja, suhih sliv in džema. Na vonju in okusu so prisotne tudi zemljene in dimne note.
Vino je dozorelo, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 6 -10 let.


Vino in Hrana

Zaradi svoje bogatosti priporočamo k vsem vrstam rdečega mesa, divjačini in začinjenim jedem.


Vremenske značilnosti letnika

Beseda suho gotovo najbolje opiše ta letnik. Še več, letnik se bo poleg letnika 2003 zapisal kot do sedaj najbolj suh v zgodovini kleti. Do pričetka trgatve 17.8. (trgatev penine), je padla le tretjina običajnih količin padavin (manj kot 300 l). Dokaj poznemu začetku vegetacije meseca aprila so sledili štirje izredno suhi meseci skoraj brez padavin. Potrebe po škropljenju in zaščiti vinogradov so bile minimalne, z najmanjšo porabo pesticidov do sedaj. Sušno obdobje med vegetacijo je pokazalo, kako pomembne so izkušnje in znanje vinogradnika. Le vinogradi z umirjeno rastjo, primernim pridelkom in pravo tehnologijo so uspeli zdržati v primerni kondiciji. Zgodnja trgatev je omogočila primerno razmerje med sladkorji in kislinami. Vina so zato nekoliko lahkotnejša vendar sveža in igriva. Trgatev je trajala dolgo, med trgatvijo grozdja za penino in trgatvijo grozdja cabernet sauvignon je minilo skoraj 50 dni. Letnik lahko opišemo kot samosvoj vendar odličen.


Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!