Pinot noir

Pinot noir Estate 2016


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2016

Sorta:

100% Modri pinot


Vinograd:

Tilia estate:
Potoče (0,8 ha, nadmorska višina 120 m), 5400 trsov /ha, starost 18 let,
Pliska (1,0 ha, nadmorska višina 170 m), 6000 trsov/ha, starost 6 let,
gojitvena oblika enojni guyot.


Vrsta Tal:

fliš, Ilovica


Pridelek:

40 hL/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

marec 2018


Proizvodnja:

3000 steklenic


Alkohol:

14,5 vol. %


Sladkor:

1,2 g/L


Kislina:

5,5 g/L


PH:

3,45


Priporočena Temperatura

15-17°C


Tehnologija Vina:

Majhna obremenitev trsov. Zelo zrelo grozdje, del pridelka že rahlo osušen.
Pred maceracijo koncentracija barve in taninov z odtokom dela mošta. 10 – 12 dnevna maceracija v nerjaveči posodi. Staranje 16 mesecev v slavonskih in francoskih Louis Latour barrique sodih. Kontrolirano mlečnokislinsko vrenje, 6 mesecev aktivnega mešanja kvasnega sedimenta (batonage).


Opis Vina:

Navdušujoče robusten. Nastop elegance v 3 – 5 letih.
Zrel, tipičen za daljše dozorevanje. Rdeče vino zrelih zaznav dozorelega rdečega sadja, suhih sliv in džema. Na vonju in okusu so prisotne tudi zemljene in dimne note.
Vino je dozorelo, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 6 – 10 let.


Vino in Hrana

Zaradi svoje bogatosti priporočamo k vsem vrstam rdečega mesa, divjačini in začinjenim jedem.


Vremenske značilnosti letnika

Pozna pomlad in brstenje šele v začetku meseca aprila. Cvetenje zaključeno pozno – konec junija. Poletne temperature prijazne, brez ekstremov, do 32 °C, enakomerna razporeditev padavin s krajšim sušnim obdobjem v začetku avgusta. Suh, rahlo vetroven september se podaljša v mesec oktober. Trgatev zgodnjih sort v prvem tednu septembra, zaključek 10. oktobra.