Pinot noir 2018
Vinorodno področje:
Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina
letnik:
2018Sorta:
100 % Modri pinot
Vinograd:
Tilia estate:
Potoče (1,0 ha, nadmorska višina 120 m)
6000 trsov/ha, povprečna starost trt 17 let, gojitvena oblika enojni guyot.
Vrsta Tal:
fliš, Ilovica
Pridelek:
40 hL/ha
Trgatev:
ročna
Stekleničenje:
februar 2020
Proizvodnja:
1300 steklenic
Alkohol:
14.5 vol. %
Sladkor:
2.2 g/L
Kislina:
5.8 g/L
PH:
3.43
Priporočena Temperatura
14-15°C
Tehnologija Vina:
Majhna obremenitev trsov. Zelo zrelo grozdje izbranega dela trt pretežno lapornate podlage.
Pred maceracijo koncentracija barve in taninov z odtokom dela mošta. 10 dnevna maceracija v nerjaveči posodi. Staranje 16 mesecev v novih francoskih barrique sodih Louis Latour. Kontrolirano mlečnokislinsko vrenje, 4 mesecev aktivnega mešanja kvasnega sedimenta (batonage).
Opis Vina:
Navdušujoče masiven. Nastop elegance v 6-ih letih.
Rdeče vino zrelih zaznav dozorelega rdečega sadja, suhih sliv in džema. Na vonju in okusu so prisotne tudi zemljene in dimne note, kot tudi eleganca začimb aristokratskega soda Louis Latour. Vino je rahlo tanično, z ohranjeno svežino.
Vino je dozorelo, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 5 – 10 let.
Vino in Hrana
Priporočamo k vsem vrstam rdečega mesa, divjačini in začinjenim jedem. Predvsem pa primerno za uživanje samostojno v dobri družbi.
Vremenske značilnosti letnika
Zgodnja pomlad in brstenje konec meseca marca. Zgodnje cvetenje, sledijo optimalni pogoji za razvoj jagode vse do pričetka dozorevanja konec meseca julija. Dozorevanje nekoliko upočasnil sušni avgust, a vseeno pričetek trgatve konec avgusta. Redek primer premočrtnega odločnega letnika brez večjih stresov. Narava darežljiva povsod, zato letnik prepoznaven po kakovosti in količini ter po pomanjkanju posode. Trgatev srednje zgodnjih sort v sredini, poznih sort pa konec septembra. Zaključek trgatve 4. oktobra.
Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!