Pinot noir

Pinot noir 2016


Vinorodno področje:

Vinorodna dežela Primorska, okoliš Vipavska dolina


letnik:

2016

Sorta:

100% Modri pinot


Vinograd:

Tilia estate:
Potoče (1,0 ha, nadmorska višina 120 m)
6000 trsov/ha, povprečna starost trt 15 let, gojitvena oblika enojni guyot.


Vrsta Tal:

fliš, Ilovica


Pridelek:

40 hL/ha


Trgatev:

ročna


Stekleničenje:

februar 2018


Proizvodnja:

900 steklenic


Alkohol:

15,0 vol. %


Sladkor:

1,9 g/L


Kislina:

5,5 g/L


PH:

3,50


Priporočena Temperatura

14-15°C


Tehnologija Vina:

Majhna obremenitev trsov. Zelo zrelo grozdje izbranega dela trt pretežno lapornate podlage.
Pred maceracijo koncentracija barve in taninov z odtokom dela mošta. 10 dnevna maceracija v nerjaveči posodi. Staranje 16 mesecev v novih francoskih barrique sodih Louis Latour. Kontrolirano mlečnokislinsko vrenje, 4 mesecev aktivnega mešanja kvasnega sedimenta (batonage).


Opis Vina:

Navdušujoče masiven. Nastop elegance v 6-ih letih.
Rdeče vino zrelih zaznav dozorelega rdečega sadja, suhih sliv in džema. Na vonju in okusu so prisotne tudi zemljene in dimne note, kot tudi eleganca začimb aristokratskega soda Louis Latour. Vino je rahlo tanično, z ohranjeno svežino.
Vino je dozorelo, primerno za takojšnje uživanje ali nadaljnje staranje 5 – 10 let.


Vino in Hrana

Priporočamo k vsem vrstam rdečega mesa, divjačini in začinjenim jedem. Predvsem pa primerno za uživanje samostojno v dobri družbi.


Vremenske značilnosti letnika

Pozna pomlad in brstenje šele v začetku meseca aprila. Cvetenje zaključeno pozno – konec junija. Poletne temperature prijazne, brez ekstremov, do 32 °C, enakomerna razporeditev padavin s krajšim sušnim obdobjem v začetku avgusta. Suh, rahlo vetroven september se podaljša v mesec oktober. Trgatev zgodnjih sort v prvem tednu septembra, zaključek 10. oktobra.